Gartneriet
Fornøyde kunder, trivsel og pågangsmot er noen av de viktigste faktorene for at Lauvsnes Gartneri har mangedoblet produksjonen på få år.
I dag har vi 30 mål tomater under glass, og en produksjon på opptil 1000 tonn i året. Plasseringen av gartneriet, på idylliske Finnøy i vakre Ryfylke, helt nede ved sjøkanten, gir optimale lys – og dyrkingsforhold.
Daglig leder og eier, Jan Terje Vignes, har drevet gartneriet siden år 2000. Det var da 1 mål med drivhus på gården. Han tok over driften etter sin far, Geirulf Vignes, som fortsatt er svært aktiv i driften.
Her trives både folk og tomater godt! 45 dyktige ansatte i et topp moderne gartneri, sørger for at arbeidsforholdene er gode. Alle ansatte har det samme målet; å skape best mulige smaksopplevelser for våre kunder. Det er noe vi stortrives med!
Effektiv bruk av energi
Vi har også som mål å ha så energieffektiv drift som mulig. Siden 2009 har vi lagt stor innsats ned i å bruke energien om igjen, med gode resultat.
Tomatplantene får optimal tilførsel av energi på dagtid, når de forbruker CO2. Varmen hentes fra gassanlegget på Kårstø. Om natten sørger spesialgardiner i veksthuset for 50 prosent lavere energiforbruk, samtidig som at energien kommer fra varmelagringstanker. Slik unngår vi spillvarme og sparer både utgifter og miljø.
Lauvsnes Gartneri er hele tiden på utkikk etter muligheter for energieffektiv drift. Blant annet er vi for tiden involvert i et prosjekt sammen med Bioenergi Finnøy AS, som jobber for at biogass av husdyrgjødsel kan varme opp gartneriet.
Med støtte fra Enova innførte vi i 2016, som det første tomatgartneriet i Norge, et eget energieffektiviseringssystem.
Besøk på gartneriet
Noe av det aller kjekkeste vi vet, er å få besøk på gartneriet. Vi tilbyr gruppeomvisninger og innblikk i produksjonsprosessen, fra frø til ferdig pakka produkt. Selvsagt blir det tilbudt diverse smaksprøver og mulighet til å kjøpe tomater med seg hjem.
Ikke sjelden har vi over tusen personer på besøk i løpet av et år. Mange av gruppebesøkene skjer i samarbeid med kulturbedriften, Ryfylke Livsgnist.
Er du interessert i å besøke oss, kan du forhåndsavtale med Leif Arild Steen:
Mobil: 916 15 420
E-post: leif@lgartneri.no
Ikke noe sprøyt
Vi ønsker ikke å bruke sprøytemidler. Derfor bruker vi heller nyttedyr for å bekjempe skadedyr i veksthusene våre.
Mens humlene jobber iherdig med å bestøve tomatplantene, brukes andre nyttedyr til å ta seg av skadedyr som kvitfly og midd.
Litt fra vår historie
Gjennom fire generasjoner har Lauvsnes Gartneri bygget seg opp unik erfaring og kompetanse på tomatdyrking. Metode, omfang og marked har endret seg mye siden starten. Men engasjementet, lidenskapen og jakten på den gode smaken er den samme.
1935
Året da det første drivhuset ble satt opp på Lauvsnes. Her ble det dyrket både tomat, agurk og småplanter.
1980
Agurker og blomster måtte vike for fullt fokus på tomater i løpet av 1980-tallet. Det var nå rundt 2 mål med veksthus på gården.
2000
Som 19-åring tar Jan Terje over gartneriet. Han bestemmer seg for å satse stort, og mer en firedobler tomatproduksjonen da han 3 nye mål med moderne veksthus.
2001
Sommeren 2001 får vi besøk av kong Harald og dronning Sonja, i sammenheng med kongeparets Ryfylkereise. Dette var en stor opplevelse!
2005
Fra å bare dyrke vanlige, runde tomater, går vi over til å dyrke mer spesialtomater. Finnøycherry blir lansert og kjent i markedet som en smakfull og god tomat.
2009
Første produksjonsår av Juanita. Den viser seg å bli en kjempesuksess! Vi forstår raskt at vi må vie mer tid og plass til Juanita framover.
2012
Det er nå Juanita i alle veksthusene våre, og vi blir helårsprodusent.
2015
I januar dette året, har vi offisiell åpning av nybygget, slik det framstår i dag. Nå dyrker vi for det meste Juanita, men også andre smakfulle spesialsorter.
2020
Lauvsnes Gartneri befester sin posisjon som et av de største, helårsproduserende gartneriene i landet. Sterk fokus på energieffektivisering, med flere spennende prosjekter på gang. Jan Terje vinner Pilt-Ola prisen for sitt virke så langt.